Mindent a csapatért!

Remekül indult a Burgosi kör Valter Attila számára: a spanyol országúti kerékpárversenyen klubja, a Jumbo-Visma nyerte a csapatidőfutamot, így két szakasz után a magyar bringás vezetett összetettben.


Villalba de Duero és Burgos között egy 161 kilométeres, előzetesen a sprintereknek kedvező etappal vette kezdetét a 2.Pro besorolású Burgosi körverseny, melynek mezőnyében a Jumbo-Visma csapatának színeiben, a közelgő Vuelta a Espanára készülő Valter Attila is ott van. Az etap koreográfiája mondhatni a megszokott módon zajlott, a nap szökésének utolérését követően jöhetett a mezőnyhajrá, melynek felvezetéséből a Jumbo is kivette a részét. A magyar bajnok a győztessel azonos idővel, a huszonnegyedik helyen ért célba. A 13,1 kilométeres csapatidőfutamon a Jumbo 14:38.90 perc alatt, 53,658 kilométer/órás átlaggal "döngette végig" a szakaszt, így az ötszakaszos burgosi körversenyen a Jumbo "uralja" az összetettet. Valter áll az élen 3:53:36 másodperccel, második a szlovén Jan Tratnik, harmadik a holland Koen Bouwman, negyedik a szintén szlovén Primoz Roglic, mind azonos idővel.

Csütörtökön a Sargentes de la Lora és Villarcayo közötti 183 kilométeres táv várt a mezőnyre, utolsó negyedében a 7,9 kilométer hosszú, 9,2 százalék átlagmeredekségű Picón Blancóval. Az emelkedőn egyre rostálódott az esélyesek csoportja, az élen állónak járó trikót viselő Valter is lemaradt a széthulló élcsoportról. A hegycsúcsra hárman értek fel együtt: a jövő szombaton rajtoló Vuelta a Espanára készülő, idén a Giro d'Italiát nyert Roglic, a júliusi Tour de France-on harmadik brit Adam Yates, valamint a 2021-es Tour de Hongrie győztese, az ausztrál Damien Howson. Hozzájuk zárkózott fel lejtmenetben az orosz Alekszandr Vlaszov, így négyük közül dőlt el a szakaszgyőzelem sorsa. A sprintben a Jumbo-Visma kapitánya, Roglic bizonyult a leggyorsabbnak, így átvette a vezetést csapattársától. Valter segítői feladatát elvégezve tíz perc feletti lemaradással a 37. helyen ért célba, így összetettben a 33. helyre csúszott vissza. A következő napon javított néhány helyet összetettben, majd jött a záróetap. Az ötödik szakaszon Golmayóból 160 kilométert tekert a mezőny a hegyi befutóig, amelynek Lagunas de Neila adott otthont. A záró, hét kilométer hosszú és 8,5 százalék átlagmeredekségű emelkedőn a magyar bajnok sokáig az esélyesek csoportjával tekert. Az elsőségért hárman csatáztak, az idén Giro d'Italiát nyert Roglic a júliusi Tour de France-on harmadik brit Adam Yateset és az orosz Alekszandr Vlaszovot megelőzve nyerte meg az etapot. Roglic így a csapatidőfutam mellett két egyéni sikerrel zárta a viadalt, melyen Vlaszov és Yates előtt végzett az élen összetettben is. Valter a szakaszon 1 perc 3 másodperces lemaradással nyolcadikként tekert célba, összetettben pedig 25. lett.

45. Burgosi kör 2023, országúti kerékpárverseny, Spanyolország
csömöri eredmények
augusztus 15. (kedd): 1. szakasz, Villalba de Duero - Burgos (161 km)
24. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:38:58 mp - a győztessel azonos idővel
augusztus 16. (szerda): 2. szakasz, csapatidőfutam, Oña - Poza de la Sal (13.1 km)
1. Jumbo-Visma (Roglic, Bouwman, Tratnik, Valter, Gesink, Affini, Leemreize) 14:38 mp
augusztus 17. (csütörtök): 3. szakasz, Sargentes de la Lora - Villarcayo (183 km)
37. Valter Attila (Jumbo-Visma) 4:36:15 mp +10:15 mp hátrány
augusztus 18. (péntek): 4. szakasz, Santa Gadea del Cid - Pradoluengo (Acebel-Vizcarra) (157 km)
15. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:57:03 mp +58 mp h.
augusztus 19. (szombat): 5. szakasz, Golmayo - Lagunas de Neila (160 km)
8. Valter Attila (Jumbo-Visma) 4:09:34 mp +1:03 mp h.
az összetettben:
25. Valter Attila (Jumbo-Visma) 16:36:28 mp +11:39 mp hátrány

Gratulálunk!