Negyedik a Gran Caminón!

Kiválóan teljesített a Gran Caminón, és végül – az utolsó előtti szakaszon elért harmadik helye után – megtartotta összetettbeli negyedik pozícióját a Jumbo-Visma kerékpárosa, Valter Attila!


Eléggé érdekesen alakult Valter Attila első versenynapja új csapata, a Jumbo-Visma színeiben, miután az észak-nyugat Spanyolországban február 23. és 26. között zajló négyszakaszos viadal nyitányának utolsó hatvan kilométeréhez érve, előbb heves esőzés, majd havazás nehezítette a mezőny dolgát - jelent meg a szövetség honlapján. Ennek következtében, mintegy tizenhat kilométerre a céltól megállították a kerekeseket, a versenyzők beszálltak a kísérőautókba és a szállásokra hajtottak. Szakaszgyőztes így nem lett, viszont a sprint és a hegyi trikót kiosztották.

Másnap Tui és a Monte Trega emelkedőjén kijelölt hegyi befutó között 184 kilométer várt a 2.1-es besorolású viadal résztvevőire. A nap szökését nem engedték el túlságosan messzire, a főmezőny élén sokat dolgozott a Jumbo-Visma, melyben Valter nagyrészt amolyan hátvédként, a kapitány Jonas Vingegaard mögött helyezkedett. Az elmenést természetesen kellő időben megfogták, majd jöhetett a mindent eldöntő 3,9 kilométer hosszú, átlag 7,2 %-os meredek, melynek egy része ráadásul kockakövön vezetett. A Tour de France-győztes Vingegaard tempóváltását senki sem tudta átvenni, így a dán kerékpáros magabiztos győzelmet aratott, miközben Attila bő fél perc hátránnyal, az előkelő tizedik pozícióban zárt.

Az időjárás a harmadik napon is megtréfálta a szervezőket, akik a biztonságra törekedve több emelkedőt is kivettek a penzumból, így a bringások „csak” mintegy 127 kilométert tekertek egy harmadik, egy második és befutóként az első kategóriás Alto do Costelo (6,7 km, 6,3%) emelkedőjével. Az etap elején egy tizenkét fős szökés alakult, melyet természetesen a sárga trikót védő Jumbo-Visma csapata üldözött, akik annak rendje és módja szerint négy kilométerre az utolsó emelkedő lábától meg is fogták az elöl tempózókat. Ekkor a Movistar próbálta átvenni az irányítást, ám hamarosan Valter Attila állt az élre, vele pedig már csak a kapitánya Vingegaard, a portugál Ruben Guerreiro (Movistar) és a spanyol Jesús Herrada (Cofidis) tudott menni. A csömöri kiválóság mintegy két kilométerre a céltól borított ki, csapattársa pedig el is indult, s végül senkitől sem zavartatva nyerte meg a szakaszt Guerreiro és Valter előtt.

Egy mindössze 18,1 kilométeres, síknak ugyan nem mondható, de túlságosan komoly szintet sem tartalmazó egyéni időfutammal zárult a 2.1-es besorolású O Gran Camino. Az összetett versenyt tekintve, talán csak a két szakaszt nyerő éllovas, a dán Jonas Vingegaard érezhette magát biztonságban – a mögötte helyet foglaló nyolc bringás között ugyanis mindössze egyetlen perc volt a differencia. A mezőny egyedüli magyar kerékpárosa, Valter Attila a negyedik pozícióból várta a kronót. Az első komolyabb időt az ausztrál Rohan Dennis (Jumbo-Visma) tekerte, megadva ezzel az alaphangot a csapattársai számára. Attila erősen kezdett, a köztes időmérő pontnál a negyedik legjobb eredmény volt az övé, ellenben a táv második felében lassult, s végül 25 perc 11 másodperc alatt abszolválta a penzumot. Az előtte álló spanyol Jesús Herrada (Cofidis) egészen kiváló teljesítményt nyújtott, így ő a harmadikról a második helyre lépett előre, míg a portugál Ruben Guerreiro (Movistar) öt szekundumot megőrzött a fórjából kiválóságunkkal szemben. Eközben az éllovas Vingegaard űridővel – 23:47 – nyerte meg a szakaszt, s ezzel együtt a sárga trikót is megtartotta. Valter Attila az összetettbeli negyedik helyével 60 UCI-világranglista pontot szerzett. Parádés bemutatkozás új klubjában!

II. O Gran Camino 2.1 2023, országúti kerékpárverseny, Spanyolország
csömöri eredmények
február 23. (csütörtök): 1. szakasz, Muralla de Lugo-Sarria (188 km)
eredmény nélkül
február 24. (péntek): 2. szakasz, Tui-A Guarda (184,3 km)
10. Valter Attila (Jumbo-Visma) 4:34:08 mp +35 mp h.
február 25. (szombat): 3. szakasz, Esgos-Rubiá (123,4 km)
3. Valter Attila (Jumbo-Visma) 3:20:33 mp +35 mp h.
február 26. (vasárnap): 4. szakasz, Novo Milladoiro-Santiago de Compostela (18,1 km)
8. Valter Attila (Jumbo-Visma) 25:11 mp +1:24 mp h.
az összetettben:
4. Valter Attila (Jumbo-Visma) 8:19:48 mp 2:53 mp h.

Gratulálunk!