A legjobb húszban

A Groupama-FDJ csömöri kerekese, Valter Attila a legjobb húszban végzett a Luxemburgi Kör országúti kerékpárversenyen! Az összetett 18. helye öt UCI-világranglista pontot ért.


Szeptember 14. és 18. között zajlott az ötszakaszos, 2.Pro besorolású Luxemburgi Körverseny, ahol a Groupama-FDJ színeiben Valter Attila is rajthoz állt. A viadalon nyolc WorldTeam, tizenkét ProTeam valamint a kontinentális Leopard Pro Cycling tette teljessé a mezőnyt, olyan kerekesekkel a rajtvonalnál, mint Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step), Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) vagy éppen Nairo Quintana (Team Arkea-Samsic). A francia WorldTeam sem bízta a véletlenre a dolgot, Attila mellett Bruno Armirail, David Gaudu, Matthieu Ladagnous, Thibaut Pinot és Sébastien Reichenbach tette teljessé a sort, közülük Gaudu volt a kiemelt ember.

Egy 140 kilométeres, négy kategorizált emelkedőt is tartogató etappal vette kezdetét a viadal. A nap elején egy hat fős szökés alakult, amely előbb négy főre redukálódott, majd az utolsó emelkedőn teljesen megbomlott, az új-zélandi Bauer (Team BikeExchange) volt az, aki a legtovább bírta az élen, ám mintegy két kilométerre a céltól őt is megfogták. A hajrát végül a portugál Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step) nyerte, Valter Attila az esélyesek sorával a 22. helyen érkezett.

Másnap Steinfort és Eschdorf között egy 186,1 kilométeres, öt kategorizált emelkedőt tartogató, emelkedős befutóval záruló szakasszal folytatódtak a küzdelmek. A penzum végéhez közeledve a Groupama-FDJ csapata is támadólag lépett fel, Attila is sokat mozgott a mezőny élén, majd csapattársa Pinot próbálta megteremteni a lehetőséget, első számú emberük, Gaudu számára. A szakasz végül Marc Hirschi (UAE Team Emirates) sikerét hozta, míg Gaudu harmadikként ért célba. Valter negyvenegy másodperc hátránnyal a tizenötödik helyen zárt, ezzel összetettben a tizennyolcadik pozícióba lépett előre.

Mamer felé haladva egy 189,3 kilométeres, négy kategorizált emelkedőt tartogató penzum következett. A nap koreográfiája hasonlóan alakult, mint az első két szakaszé, a szökevényeket mindössze közvetlenül a cél előtt érték utol. A mezőnyhajrában végül az olasz Sacha Modolo (Alpecin-Fenix) bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila a győztessel azonos idővel a 35. helyen végzett, összetettben egy helyet előrelépve, tizenhetedik volt ekkor.

Dudelange körül egy 25,4 kilométeres egyéni időfutam következett, amelyet végül 49,3 kilométer/órás átlagot repesztve, 30 perc 53 másodperces idővel az olasz Mattia Cattaneo (Deceuninck-Quick-Step) nyert meg – Attila 2:29 hátránnyal az 51. lett – a sárga trikóért folytatott harcban pedig a huszadik helyre csúszott vissza.

A fővárosba Luxemburgba érkezve egy 183,7 kilométeres, négy kategorizált emelkedőt tartogató kihívással zárult a megmérettetés. A szakasz végén apró darabjaira szakadó mezőnyből végül David Gaudu (Groupama-FDJ) szerezte meg a győzelmet, miközben az érte rengeteget dolgozó csapattársa Valter Attila, mindössze tizenegy másodperc lemaradással, az előkelő 17. helyen ért célba. Összetettben Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step) diadalmaskodott, miközben a magyar kerékpáros tizennyolcadikként zárt, s ezzel öt UCI világranglista pontot is bezsebelt.

- Megkönnyebbültem - írta közösségi médiafelületén Attila. - Az elmúlt időszakban, bárhogy is próbálkoztam nem jött ki a lépés, pedig tudtam, hogy megfelelő munkát végeztem. Az eredmények nem jöttek, de nagyon jó versenyeken indulhattam, aminek úgy érzem, hosszútávon is meglesz a gyümölcse, de már ezen a héten éreztem a fejlődést. A Luxemburgi Kör egy szuper viadal volt, mind nekem, mind a csapatnak. Egész héten összedolgoztunk, Gaudu szakaszgyőzelmével pedig megkoronáztuk a munkát. Végre megvoltak a lábaim ahhoz, hogy a szakaszokon a végéig segíthessem a csapatot. Tudom, sokan szeretnétek látni, ahogy mindig magamért megyek, de amit itt belerakok, azt egyszer vissza is fogom kapni!

Luxemburgi körverseny 2021, országúti kerékpárverseny, Luxemburg
csömöri eredmények
szeptember 14. (kedd): 1. szakasz, (140 km)
22. Valter Attila (Groupama-FDJ) 3:16:09 mp - a győztessel azonos idővel
szeptember 15. (szerda): 2. szakasz, (186 km)
15. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:45:53 mp +41 mp h.
szeptember 16. (csütörtök): 3. szakasz, (189 km)
35. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:17:47 mp - a. i.
szeptember 17. (péntek): 4. szakasz, (25 km)
51. Valter Attila (Groupama-FDJ) 33:21 mp +2:29 mp h.
szeptember 18. (szombat): 5. szakasz, (184 km)
17. Valter Attila (Groupama-FDJ) 4:31:10 mp +11 mp h.
az összetettben:
18. Valter Attila (Groupama-FDJ) 17:24:20 mp +3:36 mp h.

Gratulálunk!