Valter Attila a 12. a Lombard Körön!

A 2021-es szezon utolsó versenyét abszolválta a csömöri Valter Attila: a Comóból Bergamóba tartó Lombard Körversenyen a Groupama-FDJ hegyimenője az előkelő 12. helyen végzett!


Az idei, immáron 115. Lombard Körverseny útvonala eléggé eltért az elmúlt években megszokottaktól, hisz ezúttal Comóból Bergamóba tekert a mezőny, így a legendás Madonna del Ghisallo (8,8 km, 3,9%) lett az első emelkedő, amellyel szembe került a karaván. A 239 kilométeres, mintegy 4400 méternyi szintet tartogató penzum, a Ghisallót követően a Roncola Alta (9,4 km, 6,7%), a Berbenno (6,9 km, 5%), a Dossena (11,1 km, 6,1%), a Zambla Alta (9,8 km, 3,3%), a Passo di Ganda (9,3 km, 7,1%) és a Colle Aperto (1,3 km, 7%) hegyei szerepeltek a programban - írta a szövetség honlapja. A rajtot követően viszonylag nehezen alakult ki a nap szökése, melynek legnagyobb előnye négy és fél perc körül tetőzött, miközben a főmezőny élén nagyrészt az Israel Start-Up Nation és a Team Jumbo-Visma csapatai kontrollálták a tempót. Mintegy nyolcvan kilométerre a céltól, a Dossena meredeke előtt mind az élen, mind pedig üldözőbolyban megkezdődött a mozgolódás, minek eredményeképpen hatan maradtak a spiccen, ám a Zambla Alta lejtmenetében őket is megfogták. A Passo di Gandán az INEOS-Grenadiers kezdett el iramot menni, a főmezőny létszáma ekkor már csak körülbelül harminc-negyven fő volt, majd Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) támadott, ez a megmozdulás pedig még tovább rostálta a sort, amelyben Valter Attila is ott volt, segítve kapitányát, David Gaudut. Nibali utolérését követően Tadej Pogacar indult el, pillanatok alatt fél perc könyéki előnyt felépítve, miközben mögötte kialakult az esélyesek sora, amelyet nem sokkal lemaradva követett Attila csoportja. Lejtmenetben Fausto Masnada (Deceuninck-Quick-Step) iramodott meg Pogacar után, aki tizenöt kilométerre a céltól fel is ért a szlovénra. Végül a sprintet Pogacar nyerte, így a Tour de France-győztese diadalmaskodott Bergamóban – Masnada lett a második, míg Adam Yates (INEOS-Grenadiers) zárt a harmadik helyen.

Valter Attila egészen káprázatos teljesítményt nyújtva Nairo Quintana (Team Arkea-Samsic) és Vincenzo Nibali csoportjával célba érve, az előkelő 12. helyen zárt, ezzel hatvan UCI világranglista pontot gyűjtött.

115. Lombard Körverseny, országúti kerékpárverseny
Como-Bergamo, 239 km
12. Valter Attila 6:04:04 mp +2:25 mp

Gratulálunk!