Vas Kata Blanka olimpiai negyedik!

A negyedik olimpiáján szereplő Parti András a 32. helyen fejezte be a tokiói játékok hegyikerékpáros versenyét, míg női indulónk, a szenzációs Vas Kata Blanka negyedikként zárt!


A 14-szeres magyar bajnok Parti András (legutóbb a július 17-i csömöri XCO országos bajnokságon nyert aranyérmet) a 2008-as pekingi olimpián 23., öt éve Rióban 24. lett, míg a 2012-es londoni játékokon bukott és nem ért célba. Az utazás előtt az MTI-nek azt mondta: ezúttal az első húszba kerülésnek nagyon örülne, azzal már boldog lenne.

A 3,85 kilométer hosszú, mintegy 150 méternyi szintkülönbséget tartalmazó körpályát hétszer kellett teljesítenie a 38 versenyzőnek. A 38 éves Parti a mezőny hátuljában kezdte meg a 28,25 kilométeres távot. Az előzetesen a nagy esélyesek közé sorolt Mathieu van der Poel az első körben bukott egy köves részről ugratás közben. A holland kerékpáros szakaszt nyert a Tour de France-on, és hat napon keresztül viselte az összetettben élen állónak kijáró sárga trikót, ám ennek elvesztése után feladta a francia országúti körversenyt és a számára az év fő eseményének számító olimpiai hegyikerékpáros versenyre koncentrált. Az elesés után hosszan ült a földön, majd egyperces hátránnyal vágott neki az élcsoport üldözésének, ám egy óra elteltével feladta a viadalt. A negyedik kör elején Thomas Pidcock indult meg a négyfős élbolyból, egyedül a Világkupában élen álló svájci Mathias Flückiger tudta tartani vele a lépést, ám két körrel a cél előtt egy apró hiba miatt lemaradt. Így Pidcock végül rendkívül magabiztos előnnyel ért be elsőként, még arra is volt ideje, hogy a célegyenesben egy brit zászlóval ünnepeljen. A 22. születésnapját pénteken ünneplő Pidcock a legfiatalabb aranyérmes lett hegyikerékpárban, a szakág első brit érmét szerezte.
Parti András 10:19 perc hátránnyal a 32. pozícióban zárta élete negyedik olimpiáját.

- Kemény menet volt ez a bányában - értékelt Parti az MTI-nek, aki elárulta, az utolsó olimpiáján kicsit izgult. - Az elején rosszul kezdtem, hibáztam is rögtön kettőt, így leszakadtam a mezőnyről, nem is esett jól egyedül a pofaszél. Aztán körről körre kezdtem feljönni, néhány riválist utol is értem, ám mind a pálya, mind a körülmények rendkívül nehézzé tették a viadalt. A fiatalok ráadásul elképesztően erősek, nekem 38 évesen igencsak fel kell kötnöm a gatyát.

Kedden a 19 esztendős, három szakágban is jeleskedő Vas Kata Blanka tekert a női terepversenyben, aki szenzációs teljesítménnyel, a címvédőt és a világbajnokot is megelőzve a negyedik helyen végzett kedden a hegyikerékpárosok női versenyében a tokiói olimpián, ezzel minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét érte el az ötkarikás játékokon.

A három szakágban jeleskedő, ötkarikás újonc Vas a 38 fős mezőny utolsó helyéről vágott neki a 20,55 kilométeres távnak, ám kiváló rajtjával már a nehéz terep elején előretört a harmadik helyre. Egy jobb kanyarban azonban elcsúszott, így a következő meredek részen fel kellett tolnia a kerékpárját, és visszaesett a tizedik pozícióba. A 3,85 kilométer hosszú, mintegy 150 méternyi szintkülönbséget tartalmazó körpályát ötször kellett teljesítenie a mezőnynek. A sáros talajon sorra estek és lassultak le a versenyzők, bukott a vb-címvédő francia Pauline Ferrand-Prévot is. Vas egy emelkedőn ismét megakadt, ennek ellenére a nyolcadik-kilencedik pozícióban tekert, miközben elöl jelentős előnnyel haladt a korábbi világbajnok svájci Jolanda Neff. A címvédő svéd Jenny Rissveds már ekkor Vas mögött tekert, az SD Worx magyar kerékpárosa pedig türelmes versenyzéssel sorra utasította maga mögé a szakág legerősebb képviselőit, így Ferrand-Prévot-t vagy a vk-sorozatot vezető Loana Lecomte-ot. Az élen Neff másfél perc közeli előnyt dolgozott ki a táv második felére, melyben két honfitársa, Sina Frei és Linda Indergand üldözte. Ők hárman értek célba az első három helyen, ezzel 1936 után született újabb tiszta svájci dobogó az ötkarikás játékokon, akkor tornában férfi talajon érték el ezt.

Az U23-as világbajnokságon hegyikerékpárban ezüst, terepkerékpárban ezüst- és bronzérmes Vas az utolsó körökben sorra hagyta le riválisait, és végül a három svájcit leszámítva mindenkit megelőzött.

- Nagyon nehéz verseny volt, nagyon izgultam - nyilatkozta az M4Sportnak a magyar csillag. - Hibáztam párat, de bíztam magamban, hogy a saját tempó jó lesz. Nem akartam hirtelen felérni az előttem lévő csoportra, mert akkor megrogytam volna nagyon. Így saját tempóban jól haladtam, az utolsó két körben pedig sikerült a negyedik helyre felérni. Nem az erő, hanem a technikai tudás volt az, amely miatt felértem az előttem tekerőkre, de a legnagyobb előnyt az jelentette, hogy a terepkerékpáros tapasztalatom miatt jól tudok sárban tekerni, ezért kifejezetten örültem a viadalt megelőző esőnek. Ami saras rész volt, és sokat lehetett nyerni, azt sikerült bejárnom a verseny előtt, ez nagyon hasznos volt. Azért nem tudtam teljesen feltérképezni a terepet, mert a szervezők még egy órával a verseny előtt is átépítették a pályát...

A hegyikerékpár (július 17-én épp Csömörön állhatott a dobogó legfelső fokára) mellett terepkerékpárban (cyclocross), illetve országúton a mezőnyversenyben és az időfutamban is aktuális felnőtt magyar bajnok.

XXXII. nyári olimpiai játékok, Tokió
férfi hegyikerékpár
1. Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) 1:25:14 óra
2. Mathias Flückiger (Svájc) 20 másodperc hátrány
3. David Valero Serrano (Spanyolország) 34 mp h.
...
32. Parti András 10:19 p h.

női hegyikerékpár
1. Jolanda Neff (Svájc) 1:15:46 óra
2. Sina Frei (Svájc) 1:11 perc hátrány
3. Linda Indergand (Svájc) 1:19 p h.
4. Vas Kata Blanka 2:09 p h.

Gratulálunk!