Olimpikonjaink aranymorzsái

Az idei XCO országos bajnokság két elitgyőztese, Vas Kata Blanka és Parti András a csömöri ob után legközelebb Tokióban pattan nyeregbe. Aranymorzsák a dobogó tetejéről.


Az elit férfiak mezőnyében pályafutása 14. hegyibringa ob-elsőségét gyűjtötte be Csömörön Parti András, aki 2006 óta két év kivételével mindig bővítette XCO-bajnoki aranykollekcióját! A rekorder a csömöri Sylvester Balázst és Palumby Zsombort előzte meg.

- Tudtam ésszel menni és nem kockáztatni, elszakadtam a többiektől és kialakítottam egy biztonságos előnyt, Tokió előtt már nem akartam semmiféle rizikózásba belemenni - fogalmazott az MTI-nek Parti András az eredményhirdetést követően. - Az első húszba kerülésnek nagyon örülnék az ötkarikás játékokon, azzal már boldog lennék. Ez a reális határ.

A nőknél Vas Kata Blanka a londoni olimpikon Benkó Barbarát, illetve Buzsáki Virágot megelőzve nyert. Ezzel három szakág négy számában továbbra is a 19 esztendős versenyző a felnőtt magyar bajnok: a hegyikerékpár mellett terepkerékpárban (cyclocross), illetve országúton a mezőnyversenyben és az időfutamban is övé a bajnoki trikó.

- Az első körben sikerült eltekernem a riválisaimtól, onnan pedig növelni tudtam az előnyömet. Az emelkedőket teljes erővel teljesítettem, a lejtmenetekben viszont vigyáztam, nehogy elessek az olimpia előtt - nyilatkozta az MTI-nek a női bajnok. - Jó érzésekkel megyek ki, egyre jobban mennek az edzések, sikerült nagyon jó formába kerülnöm. Mivel a Világkupában az U23-as mezőnyben szerepeltem, így nem tudom, hogy az elit női mezőnyben pontosan hova várhatom magamat, de egy top 10-es helyezéssel már elégedett lennék!