Top 10-es helyek Csehországból

A csömöri bringásokkal utazó magyar országúti kerékpáros utánpótlás-válogatott jól ment a GP West Bohemián. A mezőnyversenyen Tóth Márkó a 6. helyen végzett, kritériumban pedig 5. lett!


Május 1-jén egy kritérium, míg másnap egy könnyűnek semmiféleképpen sem mondható körpályás mezőnyverseny várta az U17-es és az U19-es korosztály legjobbjait a csehországi Kysice környékén a Grand Prix West Bohemia keretein belül, ráadásul az ifjúsági korcsoport viadala az idei év első komolyabb UCI-kategóriás junior nemzetközi megmérettetése volt, komoly mezőnnyel és 1.1-es besorolással - tudósított a rangos eseményről a szövetség honlapja. Szép számmal állhattak oda a magyar kerekesek a futamok rajtjaihoz, hisz az U17-es és az U19-es nemzeti válogatottak mellett a Lotus Cycling Team sorai is felvették a harcot a legjobbakkal – a serdülőknél kiegészülve egy-egy Cube-Csömör (Petró Szabolcs) és MKB Cycling Team kerekessel.

A kritériumverseny egy hullámos körpályán zajlott, távja 33 km volt, a teljesítéshez 30 kört kellett megtenni és 6 részhajrán kellett pontot gyűjteni, részhajránként 5-3-2 és 1 pontért küzdve. A csapat nagy részének ez volt az első nemzetközi versenye, így nagy volt az izgalom és a kihívás! A több mint 100 fős mezőnyben a srácok remekül helytálltak, könnyedén és gyorsan felvették a ritmust, folyamatosan próbálták a korábbi edzőtáborokban tanultakat a versenyen alkalmazni, egy csapatként versenyeztek és segítették egymást. Ennek meg is lett a gyümölcse, ugyanis a csömöri Tóth Márkó egy remek sprinttel megnyerte a 3. részhajrát, de a többi sprinten sem volt messze a pontszerzéstől, végül a versenyt az 5. helyen zárta. Ugyanezen a körpályán versenyzett az U19-es korcsoport is, az ő versenytávjuk 55 km volt, 50 kör alatt 10 részhajrával. A mezőny végig nagy tempót diktált, 47 kilométer/órás átlagsebességgel teljesítette a távot, a magyar csapatnak, benne a csömöri Takács-Valent Márknak sajnos nem sikerült pontot szereznie a hajrákon.

A mezőnyversenyek során egy 12,1 kilométeres emelkedőkkel is tarkított pályán küzdhettek a fiatalok. Az U17-es korosztály hét kört tett meg (84,7 kilométer), közel 1400 m szintkülönbséget kellett „megmászni”, míg az U19-es tizenegyszer haladtak át a célterületen (133,1 kilométer), több mint 2000 m szinttel. A hideg – 5 fok körüli – , esős időjárási körülmények ellenére is akciódús versenyeket láthattunk. A vasárnap induló U17-es magyar válogatott kerete megegyezett a szombaton versenyzőkkel. Az első futamban a magyar srácok igyekeztek a megbeszéltek szerint azonnal a mezőny első harmadába kerülni és végig elöl közlekedni. A 106 fős mezőny hamar a felére redukálódott, a nehéz és embert próbáló verseny mezőnyhajrájának a végén Tóth Márkó a top 10-ben zárt a hatodik pozíciót elcsípve, Feldhoffer Bálint pedig a 27. lett. Az U19-es juniorok között a válogatott keretből Takács Valent Márk végig a mezőnyben helyezkedett, de sajnos az utolsó 10 kilométeren defektet kapott és már nem tudott visszazárkózni, a 79. helyen ért célba.

- Kapitányként abszolút elégedett vagyok a fiúk szereplésével, kicsit nagyobb odafigyeléssel és rutinnal a dobogó is meglett volna, de első próbálkozásra nagyon jó és ígéretes ez a teljesítmény – nyilatkozta a verseny után Dér Zsolt szövetségi kapitány.

Grand Prix West Bohemia 2021, Csehország
csömöri eredmények
kritérium
U17, fiú
5. Tóth Márkó 5
mezőnyverseny
U17, fiú
6. Tóth Márkó 2:19:19 mp
27. Feldhoffer Bálint 2:19:19 mp
83. Petró Szabolcs OTL
U19, férfi
79. Takács Valent Márk 3:27:57 mp

Szép volt, fiúk!