Korszakalkotó program a csömöriekkel

Elindult a Magyar Kerékpáros Szövetség által életre hívott ELIT10 pilotprojekt: Schmidel Regina mellett Lovassy Krisztián és Szatmáry András is tagja a támogatási programnak.


Az ELIT10 programindító eseményén elhangzott: a résztvevők sportolói és egyéni céljaik elérésére személyre szabott, sokrétű támogatást kapnak. A financiális és technikai segítségen túl – kerékpárok, alkatrészek, görgők – részét képezi a kiemelt egészségügyi ellátás biztosítása, nyelvi képzések támogatása, valamint szakemberek, így sportpszichológus, beszédtechnika-tanár vagy dietetikus bevonása. Az ELIT10 pilotprojekt azoknak a versenyzőknek indult, akik már letették a névjegyüket a sportágban, mégis szűkre szabott lehetőségekkel rendelkeznek.

A programba bekerült kerékpárosoknak az MKSZ segítséget nyújt a médiával való kapcsolattartásban, igény esetén a közösségi média használatában, és menedzsment, vállalkozási, valamint jogi ismeretekhez juthatnak a bringások egyéni igényeik alapján. Kiemelten fontos szerepét képezi az együttműködésnek az MKSZ menedzseri szerepvállalása, melynek során többek között a szövetség honlapján és közösségi oldalain biztosított felület segítségével a nyilvánosság elérésében és a támogatók keresésében segíti a versenyzőket – írta az MTI.

A sportágban nem szokványos, hogy menedzserek egyengessék a kerekesek pályafutását, de ha fel akarunk zárkózni a világ élvonalába, akkor tudatosan kell építkeznünk, így a Magyar Kerékpáros Szövetség helyezkedik a sportmenedzserek szerepébe. Egészen újfajta megközelítés ez, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság is figyelemmel kísér. Fábián László, a MOB sportigazgatója kiemelte: nemcsak az olimpia néhány hete, hanem az odavezető út is nagyon lényeges, így minden ehhez kapcsolódó kezdeményezés fontos. Előremutató az MKSZ kezdeményezése, amely több sportág számára is példát adhat.

A kezdeti elképzelés szerint főszakáganként 1, azaz 10 bringás került volna a program támogatottjai közé, de a szövetségnek rá kellett jönnie, hogy sokkal többen vannak azok, akik kiemelt figyelmet érdemelnek. Akik az elmúlt évek óriási sikereként World Tour-szerződést kaptak, vagy nagy nemzetközi csapatoknál tekernek mint a csömöri Valter Attila, Peák Barnabás, Kusztor Péter, Dina Márton, Fetter Erik vagy Pelikán János megkapják a hasonló segítséget a nemzetközi porondon, vannak azonban olyan ikonok, akiknek a karrier-, sportszakmai- vagy személyes céljaihoz hozzá tud tenni a szövetség, így a programba olyan versenyzők kerültek mint Szalontay Sándor, Benkó Barbara, Buzsáki Virág, Filutás Viktor, Vas Kata Blanka, Karl Ádám, Lovassy Patrik Rómeó, Szöllősi Ferenc, Szabó Zsófia, Wermeser Zsombor, Varga Csaba, Borissza Johanna, Schön Martin, Palumby Zsombor, Parti András, Szepesi Tibor, Szarka Gergely, Rózsa Balázs, Toma Vilmos, Árendás Tamás, Hugyecz Zsófia vagy a csömöri Schmidel Regina, Lovassy Krisztián, Szatmáry András trió.

Princzinger Péter, az MKSZ elnöke kifejtette, a közös növekedés jellemezte a hazai kerékpársport elmúlt éveit, a versenyzők és a szövetség együtt fejlődött.

- Egymásért dolgozunk, az ELIT10 program célja, hogy a magyar bringasport minden elit versenyzője hosszútávon biztonságban érezze magát, és minden szakmai vagy személyes célját elérhesse – fogalmazott az MTI megkeresésére az elnök.