Biztonságosabb útvonal

Gőzerővel folyik a csömöri hegyibringapályának és környezetének felújítása: a pályázati forrásból finanszírozott projekt biztonságosabb környezetet teremt a kerékpárosok számára.


A nagyközönség főként a Csömöri Bringafesztiválok miatt ismeri azt a nemzetközileg is elismert mountainbikepályát, melyet most pályázati forrásból újítanak fel. A Kálvária-dombon és erdejében található pálya korszerűsítésére a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. mintegy 30 millió forintos támogatást nyert el a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetségtől.

A Kálvária hegyibringás nyomvonala olyan új pályarésszel bővül, amely párhuzamosan több funkciót is ellát: a dual slalom pálya (a két nyom párhuzamosan halad lefelé egy domboldalról, éles döntött kanyarokkal, ugratókkal tűzdelve) további lehetőségeket teremt az utánpótlásképzés és a versenyeztetés tekintetében. A dual slalom versenyszámban a rajt a pálya legmagasabb részén van, egyszerre két kerékpáros tud elrajtolni, majd a következő körben helyet cserélnek és a két kört összeadva a leggyorsabb idő eredménye adja a továbbjutót.

A rekonstrukció során a korábbi pályához további pontokat kapcsolnak, melyet földmunkákkal, fák kivágása nélkül oldanak meg az erdős területen. A meglévő pálya eddig a Csömöri Körtúra gyalogos szakaszát is érintette, a munkáknak köszönhetően ezeket a kerékpáros szakaszokat a biztonság érdekében most különválasztják a gyalogos túraútvonaltól.

A Bulgárkertben lévő pumpapályát is felújítják, illetve némileg a méretét is növelik. A Pataksétányon lévő pumpapályarészt megszüntetik, helyette a mellette lévő bokros-fás területen alakítanak ki pályát a gyerekek számára tavasszal.

A Bulgárkertben a meglévő hepehupás tisztást, melyen gyakran fociznak a gyerekek, illetve amely otthont ad a Bringafesztivál programjaihoz is, kiegyenlítik és újrafüvesítik.