Ma van a kerékpározás világnapja!

A kerékpározás világnapját 2018 óta ünneplik június 3-án, de már közel két évszázados múltra tekinthet vissza. A kerékpár egyben az emberi fejlődés és haladás szimbóluma.


A kerékpározás toleranciát, a kölcsönös tiszteletet, a társadalmi beilleszkedést és a béke kultúráját hirdeti. Jó hatással van a fenntartható fejlődésre és nem utolsó sorban a Földre, mert nem bocsájt ki káros anyagokat. Hogyan ünnepeljük a kerékpározás világnapját? Pattanjunk bringára és élvezzük a két keréken való közlekedés nyújtotta előnyöket: jó hatással van az egészségünkre, jobb lesz tőle a kedvünk, használjuk tömegközlekedési eszközök helyett, így pénzt spórolunk és óvjuk környezetünket.

Az Egyesült Államokban azzal a javaslattal álltak elő néhány évvel ezelőtt, hogy a kerékpározásnak méltó elismerés jár. Többek között ezeket az érveket hozták fel a világnap mellett: a kerékpár egyediségét, hosszú élettartamát és sokoldalúságát emelték ki, amely két évszázad óta egyszerű, megfizethető, megbízható, tiszta és környezetbarát fenntartható közlekedési eszköz. Az Európai Kerékpárosok Szövetsége és a Kerékpáros Világszövetség örömmel vették tudomásul, amikor az ENSZ Közgyűlésén 193 tagállam egyetértésével elfogadták ezt az indítványt. Felkérték az összes tagállamot, hogy ünnepeljék és ösztönözzék az embereket a kerékpár világnapjának ünneplésére ezen a napon. A nyilatkozat arra buzdítja a tagállamokat, hogy fordítsanak különös figyelmet a bringák fejlesztési lehetőségeire, és vonják be a kerékpárt a nemzetközi politikai programokba is.

Csömör igazi kerékpáros paradicsommá fejlődött az utóbbi években, hiszen nemcsak az ország egyik legsikeresebb hegyibringás utánpótlás-nevelő bázisa (Cube-Csömör), illetve számos kerékpáros olimpikon és nemzetközi klasszisversenyző klubja és otthona (Juhász Zsolt, Lovassy Krisztián, Parti András, Valter Attila), de a Bulgárkert és a körtúra hangulatos vonalvezetését a hobbitekerők is nap mint nap élvezhetik két keréken.