Az élsportolók vérplazmája is segíthet

A Csömöri Bringafesztivál "örökös" dobogósa, a háromszoros olimpikon Parti András is felajánlotta a vérplazmáját a világjárvány fertőzötteinek megsegítésére.


A koronavírus-betegségből felgyógyult élsportolók, úszók ajánlották fel a vérplazmájukat a fertőzöttek kezeléséhez, illetve csatlakozott a kampányhoz a háromszoros olimpikon kerékpáros, Parti András is, aki az eddigi hét Csömöri Bringafesztivál összes felnőtt versenyén dobogóra állhatott. Sőt, egyszer sem végzett a másodiknál rosszabb helyen: kétszer nyert, ötször második lett.

A Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, dr. Lacza Zsombor, a vérplazma-terápiát kifejlesztő OrthoSera Kft. ügyvezetője és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport vezetője jelentette be az egyetem budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

- Már több mint százhúsz önkéntes felajánlónk van, de még többre van szükség, mert egy donor ugyan két-három súlyos állapotban lévő betegen is segíthet, ugyanakkor nem mindenki alkalmas erre. Ezért nagyon nagy előrelépés a sportolók adománya - mondta dr. Lacza Zsombor.

Révész Máriusz elmondta, hogy a felajánlók között ott van az úszók közül a világbajnok Kapás Boglárka, valamint Kozma Dominik, Bohus Richárd és Horváth Dávid, továbbá a hegyikerékpáros Parti András. Utóbbi sportoló a saját közösségi oldalán jelentette be, hogy a hírekkel ellentétben nem volt pozitív koronavírus tesztje.

Elhangzott: az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, valamint a Semmelweis Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a KEDPLASMA Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat partnerségével kifejlesztett vérplazma-terápia az egyik leghatásosabb gyógymód az új típusú koronavírus ellen, ezért a fertőzésen átesett donorok emberéleteket menthetnek meg a felajánlásukkal.

A kutatócsoport az info@orthosera.com e-mail címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a donorokat az Operatív Törzs segítségével a vérplazma-adás helyszínére szállítják, maga a vérplazmavétel pedig jóval kisebb megterhelést jelent, mint a véradás.