Különleges mez a bajnokoknak

A Kamaraerdőben rendezték meg az idei XCO ob-t, ahol mindhárom éremből szereztek a csömöri bringások. Az elitben a nőknél Schmidel bronz-, a férfiaknál Valter ezüstérmes lett.


A mountain bike olimpiai szakág országos bajnokságán több, mint 200 induló állt rajthoz a különböző korosztályokban. Abban minden résztvevő egyetértett, hogy Búr Zsolt az utóbbi évek legnehezebb és legtechnikásabb pályáját hozta össze a fővárosi helyszínen. Az ob külön érdekessége volt, hogy az U17 alatti korcsoportok a 2020-ban Magyarországról induló Giro d’Italia tiszteletére rózsaszín kategóriagyőztes mezt kaptak, ez a következő 50 évben nem valószínű, hogy sokszor felbukkan majd a bajnokságokon.

A legnagyobb érdeklődés természetesen az elit futamokat kísérte. A nőknél nem történt semmilyen meglepetés, Benkó Barbara (Ghost Factory Racing Team) rajt-cél győzelmet aratott nagy fölénnyel, ezzel 16. bajnoki címét begyűjtve. Mögötte Buzsáki Virág (Pavé Cycling Team) és Schmidel Regina (Cube-Csömör) végeztek a dobogón.

A férfi elit izgalmasabb futamot hozott, de csak a táv első felében. A második körben Parti András (Trek SE) és a csömöri nevelésű Dina Márton (Kométa Cycling Team) kerültek az élre, őket fél percen belül a csömöri Valter Attila (CCC Development Team) követte. A negyedik körben Dina akcióját Parti nem tudta lereagálni, így az idei Tour de Hongrie ezüstérmese hamar 1 perc előnyre tett szert és innen már nem is látták ellenfelei a befutóig. Valter a táv második felében utolérte és elhagyta a tavalyi győztes Partit, így neki ma az ezüstérem jutott. Szatmáry András (Pannon Cycling Team) sérülése miatt nem tudott rajthoz állni az ob-n.

MTB XCO országos bajnokság 2019
csömöri eredmények:
U11, fiú
14. Burgermeister Olivér 23:45 mp
U19, férfi:
3. Takács Máté 1:20:56 mp
7. Borbély Tamás 1:20:52 mp +1kör
elit, férfi:
2. Valter Attila (CCC Development Team) 1:25:16 mp
13. Fördős Gergő Jenő 1:33:07 mp +1kör
DNF Buruczki Szilárd
elit, nő:
3. Schmidel Regina 1:38:47 mp
Master1, férfi
1. Burgermeister Balázs 1:18:45 mp
Master2, férfi
11. Németh Zoltán 1:10:30 mp +1kör

Gratulálunk!