Kivívtuk a szakma elismerését

Szombaton már hetedik alkalommal gyűlt össze Csömörön a hegyibringás társadalom krémje. A verseny osztatlan sikert aratott, a szakma elismerését fejezte ki a rendezőknek.


Büszkék lehetünk a Csömöri Bringafesztiválra és arra a temérdek elismerő nyilatkozatra, dicséretre és vállveregetésre, amelyet a hétvégi rendezvény kapcsán kaptunk.

Az esemény keretében megrendezett MTB XCO Csömör Nagydíj C1 évről évre a Bulgárkertbe csábítja a hegyibringás szakág legjobbjait, hazánkból és határainkon túlról is. Ez egyrészt magyarázható azzal, hogy az olimpiai kvótafutó-sorozatban minden egyes pont kiemelt jelentőségű a tokiói belépőért vívott harcban, önmagában ez azonban nem lenne elég a verseny népszerűségéhez. Ennél többről van szó. A helyszín adottsága, varázsa, miliője, a rendezők fáradhatatlansága, odaadása, problémamegoldó-képessége mindenkinek az elismerését kivívja. A világranglista előkelő helyén álló sztárok mellett természetesen a sportág magyar kiválóságai is csupa nagybetűvel vésik be a versenynaptáraikba a csömöri erőpróbát. A háromszoros olimpikon, Parti András és a gőzerővel nyomuló legújabb generáció, a csömöri nevelésű Dina Márton, a pannonos Fetter Erik és településünk büszkesége, az országúti viadalokon is brillírozó Valter Attila is mindent megtesz, hogy minden évben itt lehessen a rajtnál. Utóbbi nemcsak édesapja, a versenyigazgató, Valter Tibor miatt ékelte be két országos bajnokság közé a versenyt, kifejezetten szívügyének tekinti a szülőfaluja által megrendezett nemzetközi megmérettetést és az utánpótlásnak is példaként szeretne szolgálni elhivatottságával. Apropó, Attila és az utánpótlás! Az idei esztendő országúti bringás felnőtt időfutambajnoka egyre nagyobb sztár: szombaton az egyik kis lurkó minden bátorságát összeszedve lépett oda hozzá, hogy autogramot kérjen a sisakjára, ő pedig a díjkiosztó után a színpadról lelépve meghatottan, kissé zavartan, de egyre magabiztosabban írta alá a fiatalember által tartott relikviát. A hazai kerékpársport (lassan) elsőszámú csillagaként kezdhet hozzászokni a rivaldafényhez!

A versenyzők nyilatkozataikban rendszeresen kiemelik, hogy mennyire szeretik a csömöri pályát, annak vonalvezetését, hangulatát, lüktetését, a rokonszenv pedig csak fokozódott az idén, kérdés nélkül dicsérték a célba érkezés után a felújított ugratókat, emelkedőket, kanyarokat és lejtőket, amelyek oly versenyzőbaráttá teszik a viadalt. Ezúttal a nemzetközi főbíró, az UCI által delegált török Gürol Caydas is szuperlatívuszokban beszélt a környezetről és a rendezésről - a magyar kollégáiról nem is beszélve.

Biztosak lehetünk benne, hogy nem udvariaskodás a részükről a dicséret: bizonyítékul álljon itt a tavalyi görög főbíróval készített interjú, amelyben Thomas Mittas elmondta, elégedetten utazhat haza, hírül viszi a csömöri verseny pozitív tapasztalatait és legközelebb már igyekszik csapatával együtt eljönni hozzánk. Nos, állta a szavát, idén visszatért, ráadásul népes görög gyereksereg kíséretében, és már edzőként, csapatvezetőként kamatoztathatta a helyismeretét.

A számos elismerő visszajelzés, a szövetségi értékelések, a versenyzők, illetve a szurkolók véleményei és a külföldiek nevezési rekordja is mind azt mutatja, hogy jó úton járunk, az első évek tapasztalatai, a 2016-os országos bajnokság presztízse és az elmúlt évek nemzetközi gyakorlata alapján megvan a helye a versenynaptárban és a szívekben is az MTB XCO Csömör Nagydíjnak.

S hogy ezek után mi lesz jövőre? Ráteszünk még egy lapáttal!