A-tól Z-ig - Bringafesztivál 2019

Mit kell tudni a Csömöri Bringafesztiválról és mik a legérdekesebb tudnivalók a rendezvénnyel kapcsolatban? Az ABC betűinek segítségével összeszedtük a legfontosabb információkat!


A, mint alapítók
Fábri István csömöri polgármestert az ország egyik legjobb klubjának számító Cube-Csömör vezetőedzője, Valter Tibor kereste meg 2012-ben egy bringaverseny ötletével. Az ötlet egyből megtetszett, de komoly támogatást csak úgy adott az önkormányzat, ha ez nem csak egy versenysport esemény lesz, hanem egyúttal nagyléptékű tömegsport rendezvény is, igazi fesztiválhangulattal.

B, mint beharangozó
Több médiafelületen is találkozhattunk a VII. Csömöri Bringafesztivál beharangozóival: programajánlókban, óriásplakátokon is szerepeltünk és a Csömör Tv beharangozója is kedvet csinált az eseményhez! Íme, a videó!

C, mint címvédők
Három éve júliusban Csömör rendezte az ob-t, ahol Parti András győzött a férfi elit kategóriában - nem meglepő, mert a magyar bajnokságban így volt ez már egészen 2010 óta. Két éve Dina Márton győzte le az olimpikont, tavaly pedig a lengyel Bartlomiej Wawak győzött a királykategóriában. A hölgyeknél Benkó Barbara, U19-ben pedig Vas Kata Blanka és Fetter Erik nyert.

Cs, mint Cseuz
A 2015-ös kistérségi körtúrán írta alá azt a megállapodást Fábri István polgármester és Cseuz László, melynek értelmében a Csömöri Önkormányzat is támogatta a biciklifanatikust a riói ötkarikás játékokra való felkészülésben. A 74 éves sportembernek zsinórban a hetedik olimpiája volt három éve, amelyre eltekert. A fesztivál állandó vendégeként rendszeresen beszámol az élményeiről! Interjú a sportemberrel!

D, mint Decathlon-sátor
A Bringafesztiválra hatalmas sátorral érkezik a Decathlon, ahol az ingyenes gyorsszervíz mellett kiegészítő-termékekkel és menő bringákkal is ismerkedhetsz!

E, mint eredményhirdetés
Az MTB XCO Csömör Nagydíj legjobbjainak idén két eredményhirdetést tartunk: a felnőttek, az U23-as és az U19-esek 14 órakor vehetik át díjaikat a színpadon, a verseny végén, 18 órától pedig az U9-U17 és a Master kategóriákat díjazzuk, illetve egyéb ajándékok és elismerések is várnak rájuk - érdemes tehát minél eredményesebben szerepelni a különböző kategóriákban és korosztályokban.

F, mint fotópályázat
A nagy sikerre való tekintettel, idén is meghirdettük a nyári Bringafesztiválhoz köthető fotópályázatunkat, amelyre kizárólag a VII. Csömöri Bringafesztiválon készült fotósorozatokat várjuk a program bármely kerékpározással kapcsolatos mozzanatáról, vagy résztvevőjéről. Részletek itt!

Gy, mint gyerekprogramok
Izgalmas programokkal várjuk a legfiatalabbakat, hiszen többek között kerékpáros ügyességi pályával, a technikát fejlesztő pumpapályával, Kispárna-koncerttel, óriáshomokozóval és bringás aktivitásokkal is találkozhatnak a rendezvény területén.

H, mint helyszín
Évről évre Csömör egyik festői része, a patakparti Bulgárkert ad otthont a Bringafesztiválnak, ahol szombaton a C1-es nemzetközi MTB XCO Csömör Nagydíjra is sor kerül. A pálya karbantartása is befejeződött, hogy a versenyre a legjobb formáját mutassa a rangos mezőnynek. Részletes térkép itt!

J, mint jókedv

A szervezők minden megtettek és mindent meg is tesznek, hogy mindenki arcán ott legyen a mosoly a fesztiválon. Azt szeretnénk, ha minél többen lennénk a Bulgárkertben: gyermekek és idősebbek, versenyzők és szurkolók egyaránt. Amit senki ne hagyjon otthon: az a jókedv!

K, mint körtúra
A Csömöri Bringafesztivál második, vasárnapi napján várjuk a kistérségi körtúrához csatlakozókat. A táv kb. 74 km, de szakaszolható, így hobbibringások is bevállalhatják. Indulás 8 órakor a csömöri Béke térről, visszaérkezés 19 óra körül szintén a Béke térre. Íme, a részletes program!

L, mint látvány

Aki járt már korábban a Bringafesztiválon, tudja milyen elképesztő látványelemekkel tűzdelt bemutatók várnak rá, akár a Triál Show-ra, akár a BMX Dirt Jump Show-ra gondolunk. A szombati programok során többször is megcsodálhatóak a "fellépések", nem érdemes kihagyni!

M, mint mountainbike
A MTB nemzetközi története, egészen pontosan a cross-country olimpiai formája (XCO) az Egyesült Államok nyugati partvidékéről indult világhódító útjára az 1970-es évek végén és a 80-as évek elején. Ahogy globálisan egyre népszerűbb lett a sportág, úgy alakultak meg a szövetségek a világon, 1990-ben pedig az UCI (Union Cycliste Internationale, azaz Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) az első világbajnokságot is megrendezte, majd a sportág bekerült az 1996-os atlantai olimpia programjába. A Magyar Mountainbike Szövetség 1993. február 21-én a Magyar Kerékpáros Szövetség önálló sportági szakszövetségeként alakult meg Fóton.

N, mint nevezés
A versenyen nem lesz helyszíni nevezésre lehetőség a profiknak, az igazolt bringások a nevezést csak az ODiN-rendszerben tudták megtenni, 2019.06.26. éjfélig. Részletek itt!

O, mint olimpikonok
A verseny rajtjánál idén is ott lesz Parti András háromszoros olimpikonunk és riói indulónk, de rajta kívül 2016-ban csömöri olimpikon vendégeink is voltak. Németh Károly (asztalitenisz) és Vépi Péter (labdarúgás) sportáguk legendájaként kaptak meghívást a három évvel ezelőtti fesztiválra.

P, mint pumpapálya
A Bulgárkertben lévő csömöri "pumpapálya" sok helyi kerékpáros kedvence. A kultikus hely megalkotója, Pichler Róbert és csapata idén is komoly meglepetésekkel és versennyel készül. Bővebben itt!

R, mint remény

Bízunk benne, hogy a versenyzőink, azaz a Cube-Csömör legjobbjai - duplán hazai pályán - az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is az élmezőnyben végeznek és hazánk egyik legeredményesebb utánpótlás-nevelő klubjaként példamutatóan szerepelnek.

Sz, mint szervezők
Hónapok óta zajlik a munka a háttérben, hogy június utolsó hétvégéjén minden a terveknek megfelelően történjen a Bulgárkertben. A programok szervezéséért felelősök, a sportszakmai szakemberek, és a kommunikációs háttércsapat mellett rengetegen segítik a folyamatok gördülékennyé tételét. Mindenkinek köszönjük a fáradozását!

T, mint tombola
A Csömöri Bringafesztivál tombolabevételének teljes összegét egy nehéz sorsú kisfiú kerékpárvásárlására fordítjuk, mindenki hozzájárulhat a jótékonysági akció sikeréhez! Részletek itt!

U, mint ugrató
Tovább szépült a Bringafesztiválnak otthont adó Bulgárkert és környéke: az MTB XCO C1 Csömör Nagydíjra elkészült többek között a vadonatúj ugrató, a lépcső és a színpad is, így még látványosabb futamokra van kilátás.

Ü, mint ügyességi pálya
A gyerekeket egész nap várja majd a biciklis ügyességi pálya, de a pumpapálya is remekül fejleszti a koordinációs és technikai alapokat a nyeregben. Több lehetőség is lesz tehát, hogy csiszolgassák a tudásunkat!

V, mint Valter
A fesztivál "atyja", egyik életrehívója, Valter Tibor, aki a Cube-Csömör vezetőedzőjeként és korábbi magyar szövetségi kapitányként rengeteget tett a MTB sportág hazai fejlesztéséért, népszerűsítéséért. A róla készült portré itt olvasható!

Z, mint zenekarok
Népszerű együttesek színesítik a VII. Csömöri Bringafesztivál zenei palettáját: a gyerekek körében is közkedvelt Kispárna mellett, az egyre népszerűbb Elefánt is fellép. A zenekar bemutatkozója itt! Találkozzunk szombaton a fesztiválon és vasárnap a kistérségi körtúrán!