Sérülten is elteker Tokióba!

Felépülőben van súlyos balesete után Cseuz László, de vár még rá egy térdoperáció. A péceli "olimpikon" bringás szeme előtt azonban a történtek ellenére már Tokió lebeg!


- A legfontosabb kérdés: hogy van?
- Voltam már jobban - jelenti ki a lábadozó, a legutóbbi hét olimpiára elbicikliző Cseuz László. - Vannak még fájdalmaim a tavaly nyári balesetem óta, de ami a leglényegesebb, már tudok biciklizni.

- Hogy történt pontosan a baleset?
- Székesfehérvár környékén bicikliztem, amikor le akartam kanyarodni egy benzinkúthoz. Kint volt az úton egy harmincas tábla, körbenéztem, két autó jött mögöttem, de a sebességkorlátozás miatt ők lassan gurultak. A kanyarodás közben egy száguldó motoros viszont valósággal elgázolt. Mint később kiderült, hetvennel közlekedett, tehát szabálytalanul jött, az autók mögül hirtelen került elő. Egy hétig feküdtem a helyi kórházban, majd még egy hónapot két másikban. Meg kellett operálni a lábamat, az orrom eltört, az egyik vállamat nem tudom rendesen mozgatni, a séta például még most is nehezen megy, de bringázni már szerencsére tudok. Javasolták, de magamtól is hamar nyeregbe akartam ülni, az elején ugyan szobabiciklire, de mostanra már tudok tekerni az utakon is. Az elindulás és a megállás nem a kedvencem, de mivel másképp terheli a térdemet a kerékpáros közlekedés, így már vállalkozhatok kisebb túrákra. Egy szentesi orvosnak köszönhetően nyáron kapok egy térdprotézist, de másnap már járókerettel mozoghatok. Nem állhatok le, mert közeledik az olimpia!

- Akkor a korábbi döntésével ellentétben megcélozza Tokiót?
- Úgy érzem, ezt még vállalhatom, ez lenne a nyolcadik olimpiám. Folyamatosan ez a cél lebeg a szemem előtt, készülök, tekerek, az operáció után sem szeretnék sokat kihagyni, erősítem a térdemet, ahogy csak lehet. Az orvos szerint elkerülhetetlen a műtét, hogy újra a régi legyen a lábam. Januártól aztán rákapcsolok a napi penzumra, mert május 1-én indulok Japánba!

- Megtervezte már részletesen az utat?
- Természetesen, szinte már ismerős terepen fogok majd tekerni. Rendhagyó módon nyugat felé indulok, Amszterdamig tekerek, aztán átrepülök észak-kelet Kanadába, Halifaxba. Útba ejtem a Hamiltonban élő lányomékat, majd a nagyvárosok érintésével Vancouverig megyek, onnan pedig repülővel Japánba. Azért mielőtt odaérek az olimpiára, az országban is szeretnék még bringázni, kilométereket gyűjteni, a déli csücsökben fekvő Nagasaki például szerepel a listámon, összesen 9100 kilométert teszek majd meg. Hazafelé a tervek szerint viszont kivételesen már végig repülök!

A Csömöri Bringafesztivál június 30-i kistérségi kerékpáros körtúráján az 1992 óta minden nyári olimpiára eltekerő Cseuz Lászlóval is találkozunk majd a péceli megállóban!