Ezüst a pályakerékpáros Eb-n!

Újabb remeklés a korábban Csömörön versenyző Lovassy Krisztiántól! A Berlinben zajló pályakerékpáros Európa-bajnokság férfi 60 körös scratch versenyében ezüstérmet szerzett!


Lovassy Krisztián a magyar pályakerékpársport eddigi egyik legjobb Eb-eredményét ért el Berlinben, ahol a pályakerékpáros Európa-bajnokság férfi 60 körös scratch versenyszámában ezüstérmet szerzett! Az áprilisi világbajnokságon a pontversenyben 9. helyet elért versenyzőnk már múlt héten is remekelt egy első kategóriás bécsi pályaversenyen, most a kontinensviadalon tökéletes versenyzéssel állhatott a dobogó második fokára. A scratch futamban a végső befutó sorrendje számít, ezt felülírja, ha valamelyik versenyző körelőnyhöz jut, akkor a köztük lévő befutó sorrend a döntő.

A nagyon erős sratch mezőnyben 15 körrel a rajt előtt indult meg az első komolyabb szökés, melyet Lovassy, egy norvég és egy ír bringás kezdeményezett - írta a velo.hu szakportál. - Később felzárkózott hozzájuk az ukrán és körülbelül 10 körrel később megcsinálták a körelőnyt, azaz utolérték a főmezőny végét. Közben a későbbi aranyérmes francia és a hazai pályán száguldó német is körelőnyt csináltak, így a táv második felében hatan voltak előnyben.

A következő 15 kör nyugodtabban telt, majd az ukrán és az orosz szöktek meg. Őket 5 körrel a vége előtt érte utol egy kisebb csoport, benne a végig nagyon aktívan versenyző és sokat vállaló Lovassyval, aki már 17 éve dolgozik együtt edzőjével, a pálya válogatott jelenlegi szövetségi kapitányával Pataki Ibolyával. Krisztián nagyon okosan helyezkedett az utolsó körökben is, a hajrát remek pozícióból kezdte és el is tudtak szakadni a többiektől a befutóig.

Ez az ezüstérem a hazai pályasportnak (és kerékpársportnak is) óriási eredmény, a következő napokban pedig Lovassy még a pontversenyben és az omniumban is bizonyíthat. Az Eb-t követően ő és Szalontay is a két európai pálya világkupán indulnak, fő céljuk a jövő márciusi vb. A hazai szurkolóknak jó hír, hogy 2018-ban valószínűleg többet láthatják a jelenleg Luxemburgban profiskodó "Sumit", aki a hírek szerint magyar csapatban folytatja országútis pályafutását.

Pályakerékpáros Európa-bajnokság 2017, Berlin
scratch futam
1. Daniel Garel (francia)
2. Lovassy Krisztián
3. Roman Gladish (ukrán)

A 2016-os csömöri XCO ob-n is rajthoz álló kerékpáros büszke lehet a teljesítményére, ahogy mi is azok vagyunk rá! Gratulálunk!