Mínusz 50 fokban készültek!

Üde színfoltja volt az V. Csömöri Bringafesztivál színes nemzetközi mezőnyének a kazah nemzeti csapat. A gárda edzője, Alexandr Dymovskikh a srácok európai túrájáról is mesélt stábunknak.


Az MTB XCO C2 Csömör Nagydíj nemzetközi mezőnyében honfitársainkon, a horvátokon, a románokon, a szlovákokon és az ukránokon kívül a kazahok is rajthoz álltak. Az idei indulók közül a közép-ázsiai volt a legtávolabbi ország, ráadásul három versenyzővel is nevezett a nemzeti csapat: a kazah országos bajnok, Kirill Kazantsev, illetve Artyom Golovaschenko és Shakir Adilov is felsorakozott a beszólítás után. Edzőjük, Alexandr Dymovskikh (képünkön balról a második) érdekes részleteket mesélt a felkészülésükről.

- Nem sűrűn fordul elő, hogy Kazahsztánból érkeznek vendégek Magyarországra. Hogyan választottátok ki a csömöri versenyt?
- Évente átlagosan ötször jövünk Európába versenyezni és ilyenkor próbálunk egymás után több hétvégén is nevezni egy-egy viadalra. Ha már megteszünk egy ilyen nagy utat, akkor összekapcsoljuk a kihívásokat, Németországban, Olaszországban, Svájcban, Csehországban is rendszeresen megfordulunk és most Magyarországra is eljutottunk. Olyan helyszíneket választunk, ahol megfelelő minőségű és besorolású versenyeket rendeznek, legutóbb például a cseh és a német Világkupa-futamon indultunk. Most néhány nappal a csömöri verseny előtt érkeztünk Kazahsztánból és innen megyünk majd tovább Szerbiába a nemzeti csapattal, majd Törökországba, és utána haza. A legjobbjaink Asztanában és Almatiban készülnek, illetve szerte az országban, így nem sűrűn tudunk együtt gyakorolni, ezeket a heteket igyekszünk kihasználni.

- Kazahsztánban szinte nemzeti sportnak számít a kerékpár, de az országúti válfaja sokkal népszerűbb. Hogyan alakult ki, hogy a hegyikerékpáros csapattal foglalkozol?
- Az országúti kerékpár valóban rendkívül elterjedt és népszerű a hazánkban, de a mountainbike is egyre jobban hódít. Szerettünk volna valami újat építeni a fiúkkal, ezért kezdtünk bele, de természetesen mi is sokat edzünk országúton.

- Otthon hogyan készültök a csapattal az európai versenyekre?
- Kazahsztánban nagyon rövidek a nyarak, mindössze májustól augusztusig tartanak, ezt az időszakot leszámítva nem igazán tudunk a szabadban készülni. A telek rendkívül hidegek arrafelé, sűrűn előfordul akár -40, -50 Celsius fok is, ilyenkor pedig lehetetlen odakint tekerni. Időnként kimerészkedünk, de ebben az időszakban leginkább futással, vagy úszással készülünk a versenyekre, illetve Ciprusra és Izraelbe szoktunk utazni edzőtáborba és versenyekre.

- Hogy tetszik a csömöri pálya?
- Engem teljesen lenyűgözött. Jó látni, milyen ragyogó a hangulat a versenyen, sok a gyerek, színvonalas, kellően technikás a pálya, úgyhogy azt mondhatom, hogy annak ellenére a szívünkbe zártuk a helyet, hogy nem sikerült harcolnunk a dobogóért. A múlt heti országúti versenye nagyon megviselte Kirillt, így ő be sem tudta fejezni a futamot. A többiek megtettek mindent, de most ennyire futotta tőlük. Legalább megismerkedtek a pályával, és jövőre talán már komolyabb sikerekre is büszkék lehetünk.