A csömöri sikerkovács

A CsömörSport honlapon indult portrésorozat keretében április hónapban a Cube-Csömör sikeredzőjét, a 27-szeres magyar bajnok bringást, Valter Tibort ismerhetjük meg jobban.


"Az árpádföldi Bekecs utcai Arany János Általános Iskolába jártam, ahová egy KSI-program keretében egy évre kitelepítettek szabad bicikliket, a tornatanárnak pedig egy Simson motorkerékpárt hagytak a suliban, hogy arról irányíthassa az edzéseket a dombokon - meséli a sportágválasztásáról Valter Tibor. - Gyerekfejjel még atlétizáltam, de ez a program magával ragadott 10 éves koromban. Rengeteget bicikliztünk az év során és nagyon megtetszett a sportág. A testnevelőtanárunk többünknél is javasolta a folytatást a tanév végén a KSI-seknek, nekem sem volt ellenemre, így öten-hatan elkezdtünk járni a Millenárison lévő edzőbázisra. Az iskolai kortársaim aztán fokozatosan kikoptak, nem volt meg bennük a kitartás, ami ehhez a sportághoz elengedhetetlen. Én maradtam."

Az 1980-as években komolyabb bázisa volt még a kerékpárnak, minden utánpótlás korosztályban volt legalább ötven olyan sokra hivatott tehetség, aki kiemelkedőt tudott nyújtani, Tibor (a képen a dobogó tetején jobb oldalon) mégis már az első KSI-s évében magyar pályabajnoki címet szerzett a korosztályában. Az elsősorban állóképességben kimagasló ifjonc számára rengeteg edzés, utazás és verseny következett a különböző sorozatokban. Főleg a környező országok megmérettetésein vettek részt a KSI-sek, Németországtól kezdve Ausztrián és Horvátországon át Lengyelországig bejárták a pályákat, Tibor ráadásul nem is egyedül! Otthonról minden támogatást megkapott a szüleitől, hogy minél sikeresebb lehessen a nyeregben, olyannyira, hogy a szülők a versenyekre is elkísérték hosszú éveken át. Nekik is az életük értelme lett a kerékpár és ott szurkoltak a fiuknak minden hétvégén. "Örülök, hogy a szüleim is beleszerettek ebbe a sportágba, mert így együtt élhettük át ezt az igencsak aktív időszakot - emlékszik vissza az utánpótlás szinten nyolc magyar bajnoki címig jutó edzőnk. - Édesapám mindenképpen szerette volna, ha valami szakmát is választok, így autószerelőként is elboldogulok, és ha a mai kor fejlett kerékpártechnikáját megnézzük, kifejezetten hasznosnak érzem ezt a tudást, mert sok a hasonlóság a részletekben. Érettségi után, miután "kiöregedtem" a KSI-ből, madarat lehetett volna velem fogatni, amikor szerződést ajánlott az ország legsikeresebb klubja, a Ferencváros."

Belecsöppent a légióséletbe
A Fradi legendás szakosztályai között már akkor ott volt a kerékpár is, így Tibor maradhatott a fővárosban és a IX. kerületben folytatta pályafutását. Ifjúsági versenyzőként a felnőttek között is indult, profi versenyzőként élhetett, napról napra megélte az álmait. Teljesült a fő vágya. Sorban nyerte a magyar bajnoki címeket, összesen 27 felnőtt elsőségig jutott! A rendszerváltás után azonban elindult egy gazdasági átrendeződés az országban, ami a sportot is érintette. Nem volt természetes, hogy továbbra is működtethetőek a különböző szakosztályok, így Stubán Ferenc csapatvezető-edző-menedzser olaszországi kapcsolatai révén Valter Tibor előtt is adódott egy lehetőség, hogy kipróbálja magát légiósként. A szerződés értelmében az olasz GS Colombina színeiben is versenyzett, és a szezon nagy részében Észak-Olaszországban, Brescia mellett készült. A kerékpár nemzeti sportnak számít Itáliában, órási a népszerűsége és a bázisa a sportágnak, ami inspirálóan hatott Tiborra (a képen jobbról a negyedik). A fantasztikus hangulatú pályákon hetente háromszor is versenyzett országúton, így minden versenyszeretetére szüksége volt, mert ugyan főleg Olaszországban és a klub bázisának 300 milométeres körzetében álltak rajthoz a pénzdíjas viadalokon, rengeteget utazás tarkította a szezont.

Természetesen az olasz versenyek mellett az FTC tagjaként a magyar megmérettetések is szerepeltek a versenynaptárában, így kifejezetten mozgalmas éveket tudott le hősünk. Ráadásul nemcsak a nyeregben, de a családi fészekben is megszaporodtak a feladatok, mert 1998-ban megszületett Attila, így a büszke édesapa minden pillanatot megragadott, hogy láthassa elsőszülött fiát. Ekkoriban már Csömörön éltek a feleségével (Árpádföldről költöztek ide), miután az évekig tartó építkezés végén elkészült a házuk. A klubszereplés mellett a magyar válogatott tagjaként is sorban jöttek a feladatok: Tibor járt világbajnokságon, nagy szívfájdalma azonban, hogy olimpiára annak ellenére nem jutott ki, hogy a barcelonai, az atlantai és a sydney-i ötkarikás játékok előtti "kvótafutó sorozatban" is segítette a csapatot, de végül nem őt választotta a szövetség akkori vezetése. Még jó, hogy edzőként azóta teljesült az álma...

Komoly babérokra törne
Ahogy Tibor betöltötte a 30. évét a tanulságos légiósélettel párhuzamosan a pályafutását is lezárta, nagy ritkán láthatta csak a családját, cseperedő kisfiát, úton volt Vera lánya is, így jobbnak látta hazaköltözni. Addigra azonban már megtalálta az újabb kihívás: a Csömörön szerveződő kerékpáros élet egyik élharcosa lett és a korábban megszerzett tudásával segítette a szakmai munkát. Már tudatosan készült a pályafutása utáni életre, ezért még a 90-es években elvégezte Testnevelési Főiskola kerékpáros szakedző szakát, így az 1999-es beinduló csömöri bringásklubba fektethette felszabaduló energiáit. Az utakon megjelenő növekvő forgalom azonban egyre inkább ellehetetlenítette az edzéseket, és ezzel párhuzamosan vált egyre népszerűbbé az Amerikából érkező mountainbike-os őrület, amit Tibor is kipróbált és fokozatosan nagyobb hangsúlyt helyezett rá az edzésmunka során. Az aszfalt mellett képbe került az erdei edzés, ahol háborítatlanul tekerhettek a bringások, de előbbit sem felejtették el, hiszen az XCO-versenyzők felkészülésének 70-80%-a eredetileg is országúton zajlik. Nemcsak trénerként, de a csapat menedzsereként, vezetőjeként, mindeneseként is segített. Pincéjében például egyaránt megtalálható volt a kerékpárszervíz, raktár, masszírozóágy és minden, ami a sportághoz fontos kiegészítő. Ebben a közegben nőtt fel a kis Attila, így szinte kódolva volt, hogy őt is beszippantja a fogaskerekek, váltók és bowdenek világa.

A klub pedig egyre komolyabb méreteket öltött, a Csömöri Sportcsarnok megépülése után szépen lassan átköltözött ide, egyre több, elsősorban csömöri versenyzővel ért el országos sikereket, Tibor a csúcsra járatta a szakmai munkát, Magyarországon pedig az elsők között hozta létre a profi egyesületet, ahol a jelenlegi legnagyobb sztárok is kezdték a pályafutásukat, hiszen Juhász Zsolt, Lovassy Krisztián, Parti András neve mindenkinek ismerősen cseng. Ezt az alázatosan építkező munkát nemcsak az országban, de Európában is elismerik, főleg mivel Tibor szövetségi kapitányként is tevékenykedett 2009-től kezdve hat éven keresztül, szélesebb körben is megismerték a nevét. Ebben a periódusban egy régóta dédelgetett álma is megvalósult: 2012-ben Londonban Parti András révén szövetségi kapitányként ott lehetett a nyári olimpiai játékokon, amely elmondása alapján örök életre szóló élmény marad. Ez az álom megvalósult, de szerencsére maradtak még céljai a Csömöri Bringafesztivál szellemi atyjának a jövőre. "Edzőként mindenképp szeretnék még fejlődni, hogy minél többet átadhassak a fiataloknak - tekintett előre a korábbi szövetségi kapitány. - Ezen kívül nemcsak kinevelnénk a tehetséges versenyzőket, de azt szeretnénk, ha a közeljövőben csömöri színekben arathatnák a babérokat és a győzelmeket. Szüksége van a csömöri utánpótlásnak a közeli példaképekre. Számomra varázslatos ez a közeg, ahol és amiben élek, hálás vagyok, hogy megélhetem az álmaimat és azt szeretném, ha mások is megvalósíthatnák itt a sajátjukat!"

Névjegy
Név: Valter Tibor
Született: 1971.05.08., Budapest
Sportág: kerékpár
Magasság/súly: 179 cm/77 kg
Klubjai sportolóként: KSI (1982-1989), FTC (1989-2001), GS Colombina (1999-2001)
Eredményei sportolóként: nyolcszoros utánpótlás magyar bajnok, utánpótlás válogatott, 27-szeres felnőtt magyar bajnok, felnőtt válogatott, világbajnoki résztvevő
Edzőként: Cube-Csömör (1999- ), magyar válogatott szövetségi kapitány (2009-2015)